Lansarea raportului Digital Government of Romania elaborat de OECD

20 Decembrie 2023

Secretariatul General al Guvernului în parteneriat cu Ministerul Justiției și Autoritatea pentru Digitalizarea României a implementat, în perioada octombrie 2021 – decembrie 2023, proiectul „Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice – o abordare coordonată a Centrului Guvernului României”, care are ca scop creșterea capacității de coordonare la centrul guvernului prin abordarea coerentă și structurată a agendei publice de reforme guvernamentale.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 3,020,000 €, oferit de Norvegia în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Componenta 3 Guvernare Digitală a fost implementată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Secretariatul General al Guvernului. Componenta 3 a vizat realizarea cu suportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a următoarelor livrabile:

- Raport privind Guvernarea Digitală în România – principalul livrabil;

- Ghid pentru elaborarea și implementarea proiectelor de transformare digitală;

- set de recomandări pentru transformarea digitală a unor sectoare private (agricultură, IT);

- 4 workshop-uri pentru informare și creșterea capacității (Date deschise, Investiții în infrastructura IT, Concluzii și recomandări ale Raportului privind Guvernarea Digitală).

În ceea ce privește livrabilul Raport privind Guvernarea Digitală, acesta are conform standardelor OCDE patru componente, după cum urmează:

1. Guvernanța guvernării digitale;

2. Capacitatea sectorului pentru transformarea digitală;

3. Procesul pentru obținerea unui sector public bazat pe date;

4. Proiectarea și livrarea serviciilor publice în era digitală.

Raportul privind Guvernarea Digitală în România a fost lansat și publicat în data de 18 decembrie 2023. Acesta se bazează pe dispozițiile Recomandărilor OCDE privind Strategiile de guvernare digitală (2014), pe cele privind îmbunătățirea accesului la date și a partajării datelor (2021) și pe guvernanța identității digitale (2023), precum și pe Cadrul de politică al OCDE privind guvernarea digitală. Realizarea raportului a implicat participarea Autorității pentru Digitalizarea României, a Secretariatului General al Guvernului și a altor 16 instituții din sectorul public și s–a derulat în perioada ianuarie 2022-decembrie 2023.

La evenimentul din data de 18 decembrie, organizat la Palatul Victoria de SGG și ADR, au participat peste 60 de persoane, cu reprezentanți la nivel înalt și nivel tehnic din partea instituțiilor de la nivel central precum: MADR, MAI, ANFP, INA, MEAT, MJ, MFP, ANAP, MC, Consiliul Legislativ etc.

Din partea OCDE au participat din echipa de implementare a proiectului dl. Felipe Gonzalez-Zapata, analist de politici în cadrul Diviziei pentru Guvernare Deschisă și Inovare și dna. Barbara Ubaldi, șef al Unității pentru Guvernare Digitală și Date.

În prima parte a evenimentului, a avut loc un atelier interactiv – ”Construirea unei viziuni și a unor obiective comune pe baza Evaluării și recomandărilor din Raportul privind Guvernarea Digitală”, condus de reprezentantul OCDE Felipe Gonzalez și facilitat de reprezentantul SGG, Larisa Barac.

Atelierul a implicat participanții într-un format de lucru colaborativ și participativ pentru identificarea unor viziuni comune privind tranziția de la e-guvernare la guvernarea digitală, obiective și mecanisme de evaluare și măsurare a acestor schimbări, instituții responsabile, competențe necesare, infrastructură tehnică și oportunități de finanțare.

Partea a doua a evenimentului a vizat prezentarea Concluziilor și recomandărilor Raportului. După scurte cuvinte introductive din partea ADR ( Andrei Niculae, vice-președinte), OCDE (Barbara Ubaldi) și SGG (Larisa Barac, cu prezentarea scuzelor pentru înlocuirea vorbitorului și lipsa reprezentării la nivel înalt a SGG datorată altor obligații urgente) și adresarea mulțumirilor aferente tuturor părților implicate, reprezentanții OCDE au trecut la prezentarea Raportului.