Publicare

Calitatea metadatelor

Portalul pan-european europeandataportal.eu realizează o monitorizare permanentă a calității metadatelor de la nivelul portalurilor naționale ale statelor membre, prin intermediul instrumentului Metadata Quality Assistant. European Data Portal colectează metadatele din 82 de cataloage de la nivel național, regional sau local din Uniunea Europeană.

Raportul de monitorizare a metadatelor aferente portalului data.gov.ro se regăsesc la: https://www.europeandataportal.eu/mqa/catalogues/data-gov-ro/?locale=en.


 

Instrucțiuni de publicare pe data.gov.ro

Pentru publicarea unui set de date pe portalul data.gov.ro, este necesar ca fiecare instituție să urmeze etapele de mai jos:
  1. Desemnarea unei persoane (sau mai multe) responsabile pentru publicarea seturilor de date;
  2. Transmiterea acestei informații prin email la adresa online@gov.ro către echipa din cadrul Secretariatului General al Guvernului responsabilă cu administrarea portalului, și solicitarea creării unui cont al instituției (acolo unde nu există deja) și un cont de editor pentru persoana desemnată. În vederea validării acestei solicitări, este necesar ca procesul de comunicare online să se realizeze prin intermediul unei adrese de email oficiale, aparţinând instituției respective, sau prin atașarea unei solicitări oficiale venite din partea reprezentanţilor acesteia.
  3. După primirea detaliilor de logare (utilizator şi parolă), se poate accesa platforma şi pot fi încărcate seturile de date in maximum 5 pasi .

 

PAS 1 - Autentificarea

Login Page

 

PAS 2 – Crearea setului de date

 

PAS 3 – Încărcarea datelor propriu-zise

 

Pas 4 ADAUGAREA 

 

PAS 5. VERIFICAREA datelor încărcate

 

Publicarea unui set de date în portal se poate face în mai multe moduri:
  1. prin încărcarea directă a fișierului pe server-ul data.gov.ro – recomandat;
  2. automat, printr-un serviciu API (vezi secțiunea dedicată mai jos) – recomandat pentru datele dinamice;
  3. prin publicarea sintaxei unui serviciu API furnizat de instituția publică – recomandat pentru datele dinamice;
  4. prin încărcarea unui link extern (spre ex. un link care duce la un set de date publicat deja pe site-ul propriu al instituției) – nerecomandat. În acest caz, pentru ca setul respectiv să îndeplinească condițiile obligatorii pentru a fi considerat date deschise, este necesar:
    • să fie afișată licența deschisă și pe pagina pe care este publicat inițial fișierul și
    • fișerul să rămână la URL-ul respectiv, fără ca acesta să fie șters sau modificat la o eventuală modificare adusă site-ului respectiv.

 

Este important de reţinut faptul că un set de date poate fi şters de entitatea care publică doar timp de *5 zile* după ce a fost publicat, după această perioadă acest lucru se face doar printr-o solicitare transmisă echipei care gestionează portalul, cu justificarea cererii. Acest pas este necesar pentru a asigura faptul că datele publicate rămân disponibile la URL-ul iniţial, astfel încât să nu fie afectate posibilele cazuri în care datele sunt reutilizate.

 

O funcţionalitate importantă a portalului o reprezintă secţiunea de comentarii, moderată de echipa de gestionare a portalului, prin intermediul căreia se poate menţine dialogul între utilizatori şi instituţiile care publică date. Această funcționalitate trebuie percepută ca o formă de comunicare oficială între utilizatori şi instituţiile care publică.