Portalul data.gov.ro a fost realizat în anul 2013 în marja demersurilor open data la nivel internațional, în scopul centralizării datelor deschise publicate de instituțiile din România conform principiilor și standardelor în domeniu.

În prezent, Secretariatul General al Guvernului asigură coordonarea procesului de deschidere a datelor publice în România și administrează portalul național data.gov.ro, punctul central de acces pentru seturile de date deschise publicate de autoritățile și instituțiile administrației publice din România și punctul de legătură în relația cu Comisia Europeană (europeandataportal.eu).

Datele deschise sunt date ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine, în mod liber, fără a impune restricții de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control.

În acest sens, portalul pune la dispoziția utilizatorilor Licența pentru o Guvernare Deschisă - OGL ROU 1.0, emisă în 2014 de Secretariatul General al Guvernului ca model de licență deschisă.

Pentru ca datele să fie considerate deschise, trebuie îndeplinite minim două condiții:

  • tehnic: datele sunt publicate online în formate de fișiere ce pot fi procesate în mod automat folosind programe de calculator (machine-readable), care sunt, pe cât posibil, disponibile oricui, în mod gratuit (free and open source software).

  • legal: în momentul publicării, datelor li se atașează o licență prin care cel care deține și publică datele stabilește condițiile de reutilizare a acestora.

În România, cadrul legal pentru publicarea datelor deschise a fost stabilit de Legea nr. 109/2007 privind reutilizarea informațiilor din instituții publice, modificată și completată de Legea nr. 299/ 2015.

Mai multe detalii găsiți în Metodologia pentru publicarea datelor deschise, elaborată de Secretariatul General al Guvernului.

Instrument de vizualizare a datelor deschise

Lista seturilor de date asumate de instituțiile publice prin Planul Național de Acțiune OGP

Listă 2016

Stadiu 2017

Alte resurse utile

DCAT application profile for data portals in Europe

DCAT-AP: Information on the DCAT application profile for data portals in Europe