Rezumatul întâlnirii „Prima Strategie Națională privind Datele Deschise”

May 30, 2024

 

Secretariatul General al Guvernului a organizat în data de 29 mai 2024, la Palatul Victoria, o întâlnire publică cu tema „Prima Strategie Națională privind Datele Deschise”.

Evenimentul a avut loc cu ocazia Săptămânii Guvernării Deschise / Open Gov Week 2024, o acțiune desfășurată la nivel global, inițiată și susținută de Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă și statele membre, în cadrul căreia reprezentanți ai guvernelor, lideri politici și experți din întreaga lume se pot întâlni pentru a face schimb de idei, a găsi soluții și a se angaja la acțiuni de creștere a nivelului de implicare a publicului în procesul de guvernare.

La întâlnire au participat peste 70 de persoane din cadrul administrației publice, utilizatori de date, sectorul privat, mediul academic, societatea civilă și reprezentanți ai instituțiilor europene.

Având în vedere demararea de către Secretariatul General al Guvernului a procesului de elaborare a primei strategii naționale dedicate datelor deschise, obiectivul principal al întălnirii a fost consultarea actorilor interesați, în vederea conturării obiectivelor și acțiunilor viitoarei strategii.

Prima parte a întâlnirii a inclus prezentări din partea Secretariatului General al Guvernului (data.gov.ro), Oficiului pentru Publicații al Uniunii Europene (data.europa.eu/Open Data Maturity Report)  și Autorității pentru Digitalizarea României pe următoarele teme:

1. Prezentarea contextului și obiectivelor întâlnirii - data.gov.ro - Prima Strategie Națională privind Datele Deschise - Larisa BARAC, Secretariatul General al Guvernului;

2. Cele mai bune practici la nivelul statelor membre ale UE din Raportul privind maturitatea datelor deschise - data.europa.eu - Open Data Maturity Best Practices - Nataliya ROZBROJ-JASINSKAJA, Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene;

3. Sinergiile și coordonarea cu alte proiecte sau politici la nivel național - Platforma Națională de Interoperabilitate - Monica CHIFFA, Andreea DUMITRU, Autoritatea pentru Digitalizarea României).

Această primă parte a întălnirii a avut scopul de a facilita o înțelegere comună pentru participanți a contextului, a provocărilor identificate și a recomandărilor de la nivel internațional în deschiderea datelor guvernamentale, dar și prezentarea de bune practici și identificarea sinergiilor de la nivel național. Toate acestea reprezintă aspecte esențiale pentru informarea și formularea unei viziuni strategice.

Partea a doua a avut rol de pre-consultare. S-au format grupuri de lucru colaborativ pentru identificarea provocărilor și barierelor în deschiderea datelor și colectarea de propuneri pentru obiectivele și acțiunile Strategiei.