Rezumatul dezbaterii publice - De la date deschise la guvernanța datelor

15 Ianuarie 2024

 

În data de 11 ianuarie 2024, Secretariatul General al Guvernului a organizat o dezbatere publică online cu tema „De la date deschise la guvernanța datelor și un sector public bazat pe date”.

Această dezbatere a avut loc în cadrul procesului de consultare publică a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public. La întâlnire au participat peste 90 de reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile și sectorului privat.

Prima parte a întâlnirii a inclus prezentări din partea Secretariatului General al Guvernului, Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Autorității pentru Digitalizarea României, Consiliului Concurenței, Administrației Naționale de Meteorologie și Cancelariei Prim-Ministrului, pe următoarele teme:

1.    Concluzii și recomandări ale Raportului OCDE privind Guvernarea Digitală și rezultate OURdata Index (O.C.D.E.);

2.    Strategia europeană privind datele (S.G.G.);

3.    Regulamentul privind Guvernanța Datelor (Data Governance Act) – prevederi principale și măsuri practice (A.D.R.);

4.    Regulamentul privind datele (Data Act) – prevederi principale și termene de implementare (C.C.);

5.    Regulamentul privind seturile de date cu valoare ridicată (HVDs) – Noutăți și implementare (A.N.M.);

6.    Spațiile de date europene - prezentarea Spațiului de Date din Agricultură din România (C.P.M.).

Această primă parte a întâlnirii a avut drept scop prezentarea cadrului mai larg de reglementare și implementare pentru date.

Formatul acestei întâlniri a venit din necesitatea de a trece de la înțelegerea și aplicarea limitată a deschiderii datelor spre un sector public bazat pe date. Acest proces este strâns legat și decurge din procesul de transformare digitală, dar trebuie să fie completat și de o cultură a colectării și partajării datelor.

Contextul actual de care trebuie să ținem cont include obligațiile ce decurg din procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, ce presupune alinierea la standardele și instrumentele OECD, așa cum ne-am asumat prin foaia de parcurs.

De asemenea, la nivelul Uniunii Europene, peisajul datelor este în continuă actualizare și schimbare, prin noi reglementări, dar și oportunități de finanțare și colaborare, menite să crească piața unică europeană a datelor.

În a doua parte a întâlnirii, s-a discutat despre proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public, aflat în consultare publică.

Secretariatul General al Guvernului va analiza și integra observațiile și propunerile primite în cadrul consultării, urmând ca în etapa următoare să transmită proiectul de Hotărâre a Guvernului pe circuitul de avizare.

 

Materiale: Prezentare Secretariatul General al Guvernului (pdf)