Săptămâna Guvernării Deschise - Un univers de date utile - INS

31 Mai 2024

Joi, 29 mai 2024, la sediul Institutului Național de Statistică, s-a desfășurat evenimentul pe tema Un univers de date utile, organizat în parterneriat cu Secretariatul General al Guvernului și Universitatea București, în contextul Săptămânii Guvernării Deschise.

Evenimentul a fost a avut ca obiectiv educarea studenților pentru o mai bună înțelegere a importanței datelor și datelor guvernamentale, cu accent pe datele statistice și datele deschise.

Cu această ocazie, studenții Facultății de Administrație și Afaceri au putut afla informații referitoare la accesarea bazelor de date ale INS, cercetările pe care institutul le derulează, precum și despre principalii indicatori statistici diseminați, dar și despre portalul național de date deschise și demersurile de deschidere și reutilizare a datelor din sectorul public.

În deschiderea evenimentului, reprezentantul Secretariatul General al Guvernului a susținut o prezentare referitoare la deschiderea datelor guvernamentale, arătând beneficiile pe care acestea le aduc utilizatorilor în contextul creării unor aplicații menite să faciliteze viața cetățeanului.

Reprezentanții INS au avut prezentări pe temele:

- website-ul institutului și structura comunicatelor de presă de pe care INS le diseminează, 

- bazele de date TEMPO.

- RPL 2021: diferențele între populația rezidentă și populația după domiciliu, precum și principalii indicatori calculați la recensământ;

- nomenclatorul SIRUTA, cadrul legislativ în baza căruia funcționează acest sistem, concepte și definiții relevante, precum și structura ierarhică a acestuia;

- utilizarea surselor administrative din domeniul educației pentru producerea altor surse de date deschise;

- volumul “Eminescu, profesor de statistică”, lansat de INS cu prilejul Zilei Europene a Statisticii, arătând activitatea pe care Mihai Eminescu a desfășurat-o ca profesor de statistică.

- avantajele utilizării programului R în statistica oficială și rolul acestui program în utilizarea datelor de teledetecție;

- implementarea nomenclatorului CAEN Rev.3.

Sesiunile de prezentări au fost urmate de întrebări din partea participanților și discuții.